9 väärinkäsitystä paleosta

6.3.2017 - Jaakko Savolahti

Esittelen tässä tekstissä yhdeksän harhaluuloa tai väärinkäsitystä paleosta, joihin törmään usein.

1. Paleo on lihapainotteinen ruokavalio

Monet mieltävät paleon lihapainotteiseksi ruokavalioksi. Ehkä siksi, että siinä suositaan eläinperäisiä proteiinin lähteitä niiden kattavan aminohappokoostumuksen takia. Ne myös sisältävät kasviproteiineihin verrattuna enemmän ihmisille välttämättömiä ravinteita. Jos oman näkemykseni mukaista paleoruokavaliota luokiteltaisiin painottuvan johonkin suuntaan, olisi se kuitenkin ennemmin kasvispainotteinen ruokavalio, koska syön ja suosittelen kasviksia syötäväksi painossa mitattuna enemmän kuin eläinperäisiä ruokia. Paleo myös muokkaantuu aina omien mieltymysten ja tarpeiden suuntaan sekä lihojen että kasvisten osalta, eli jos et halua syödä vaikkapa punaista lihaa tai et pidä kaaleista ja paprikasta, voit jättää ne pois ja silti syödä paleota.

2. Paleo on vähähiilihydraattinen ruokavalio

Tämä on todella yleinen ajatus ja moni paleota syövä syökin vähähiilihydraattisesti tai ainakin vähemmän hiilihydraatteja kuin mitä normaalia länsimaalaista viljoihin perustuvaa ruokavaliota syödessä tulee syötyä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö paleo voisi tarpeen mukaan olla korkeahiilihydraattinen ruokavalio. Esimerkiksi monet urheilijat tarvitsevat todella paljon hiilihydraatteja ja silloin niitä pitää myös syödä suorituskykyä tukemaan. Paleo ei siis ole makroravinnejakaumaltaan tietynlainen, vaan se on muokattavissa kunkin ihmisen yksilöllisiä tarpeita vastaavaksi.

3. Paleo on miesten juttu

Paleosta saa helposti maskuliinisen kuvan, koska siitä puhutaan luolamiesruokavaliona ja sen yhteydessä käytetään kuvia lihaksikkaista, keihäitä kantavista miehista ja se yhdistetään reippaaseen lihan syömiseen. Paleo on kuitenkin tuonut yhtälailla hyvinvointia sekä miehille että naisille ja monet tunnetut paleoasiantuntijat ovatkin naisia.

4. On olemassa vain yksi oikea paleoruokavalio

Kun tarkastelemme miten erilaisia ruokavalioita luonnonkansat ympäri maailman syövät ja silti pysyvät terveinä ja vapaina länsimaissa yleisistä kroonisista sairauksista, voimme olettaa, että ihmiselle ei ole olemassa yhtä tiettyä oikeaa makroravinnejakaumaa. Sen sijaan kaikkia näitä ruokavalioita yhdistää se, että ne koostuvat tuoreista prosessoimattomista ruuista ja ne eivät sisällä yhtään tai juurikaan länsimaissa yleisiä teollisia ruokia, kuten viljat, maitotuotteet, sokeri ja teolliset kasviöljyt. Paleossa onkin mielestäni kyse enemmän siitä, mitä syödään ja mitä ei syödä, kuin siitä, minkä verran syödään proteiinia, rasvoja tai hiilihydraatteja. Näiden makroravinteiden määrät voi kukin määritellä omien tarpeidensa mukaan ja silti syödä paleota.

5. Paleossa on kyse dieettaamisesta

Vaikka paleo onkin tehokas apu myös rasvanpoltossa ja painonhallinnassa, ei siinä ole kyse pikadieetistä. Ennemminkin paleossa on kyse elämäntavasta, joka usein kattaa ravinteikkaan ja herkullisen ruuan syömisen lisäksi myös muut hyvinvoinnin osa-alueet. Näitä ovat esimerkiksi uni ja lepo, stressinhallinta ja palautuminen, liike ja treeni, sosiaalisten suhteiden vaaliminen ja yleisesti hyvä ja iloa tuottava elämä. Pitämällä huolta itsestämme voimme elää terveinä, energisinä ja hyvinvoivina ja tehdä täysipainoisesti niitä asioita, joita pidämme tärkeinä ja joita haluamme tehdä.

6. Paleon sääntöjä pitää noudattaa orjallisesti

En näe että olisi olemassa mitään yleistä paleosäännöstöä, jonka mukaan tulisi elää. Sen sijaan on olemassa asioita, joiden tekeminen todennäköisesti parantaa terveyttä ja asioita, joiden tekeminen todennäköisesti heikentää terveyttä. Ja sitten on yksilöitä, jotka valitsevat tehdä näitä valintoja omien näkemystensä ja mahdollisuuksiensa mukaisesti. Ehkäpä joku saa haluamansa tavoitteet täytettyä syömällä arkena paleota ja viikonloppuna mitä haluaa. Toinen taas voi joutua olemaan hyvin tarkka siinä mitä syö ja mitä valitse tehdä, jotta saa vähennettyä autoimmuunisairautensa oireita. Ja sitten olet sinä, joka kokeilemalla löydät oman tapasi syödä, elää ja olla.

7. Paleo on kallista

Paleota voi halutessaan syödä hyvin edullisesti, esimerkiksi valitsemalla edullisia kotimaisia juureksia ja kasviksia sekä pitkään kypsytettäviä lihoja, jotka ovat sekä edullisia että erittäin herkullisia. Näistä voi muodostaa maukkaita ja ravitsevia ruokia, joiden kilohinta on usein jopa alle 5 € / kg. Suosittelenkin usein “Siwa-Paleota”, joka on omakeksimäni termi ja kuvastaa sitä, että ihan jokaisesta lähikaupasta on saatavilla edullisia ja ravinteikkaita paleoruokia, eli paleon ei tarvitse olla luomua ja hifistelyä.

Paleossa syödään pääasiassa tuoreita, prosessoimattomia ja ravinteikkaita ruokia. Ne maksavat joskus enemmän kuin prosessoidut ja ravinneköyhät ruuat. Toisaalta investoimalla vähän enemmän laadukkaaseen ruokaan voi saada paljon enemmän takaisin esimerkiksi kohentuneena olona, lisääntyneenä energiana tai parantuneena kykynä tehdä töitä, eli investointi laadukkaaseen ruokaan on investointi suoraan elämänlaatuusi. Panostamalla laadukkaaseen ruokaan voi mahdollisesti myös säästää tulevaisuuden sairaanhoitokuluissa.

Kaupasta ostettavia ruokia voi myös täydentää esimerkiksi keräämällä marjoja ja sieniä, kasvattamalla osan ruuasta itse sekä metsästämällä ja kalastamalla.

8. On epäterveellistä jättää pois kokonaisia ruokaryhmiä, kuten viljat

Tämä pitää paikkansa ainoastaan, jos pois jätettäviä ruokia korvaa huonompilaatuisella ruualla tai ei millään. Jos sen sijaan viljat korvaa paleohenkisillä kasviksilla ja juureksilla, saa vastaavan kalorimäärän syödessään enemmän ravinteita ja kuituja. Myös nykyinen tieteellinen tutkimus viittaa siihen suuntaan, että täysjyvävilja on terveellistä vain prosessoituun viljaan verrattuna, sillä ainakin kaikissa tiedossani olevissa tutkimuksissa täysin viljaton ruokavalio on ollut viljaa sisältävää ruokavaliota parempi.

9. Paleo on tyhmää koska luolamiehet kuolivat 30 vuotiaina

Kivikautisten esi-isiemme laskennallinen keski-ikä on noin 30 vuotta. Tämä ei kuitenkaan ole pätevä paleon vastainen perustelu useastakaan syystä.

1) Kivikauden jälkeen ihmisten siirtyessä enenevissä määrin maatalouden pariin, keski-ikä itseasiassa laski merkittävästi ja pysyi alle kivikautisten lukemien kreikkalaisen ja roomalaisen kulttuurin kulta-aikoina ja keskiaikaisessa Euroopassa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa laskennallinen keski-ikä nousi yli neljänkymmenen vasta 1800-luvulla parantuvan terveydenhoidon takia.

2) Laskennalliseen keski-ikään vaikuttaa suuri lapsikuolleisuus, jonka on arvioitu olleen kivikautisina aikoina jopa 30-40 % alle 15 vuotiaiden lasten osalta, pääasiassa nykyisin rokotteilla ja lääkkeillä hoidettavien sairauksien ja infektioiden takia. Jos kivikautinen ihminen selvisi yli 15 vuoden ikään, on hänen arvioitu eläneen 54-78 vuotiaaksi.

3) Nykyisen evidenssin mukaan kivikautiset esi-isämme ja nykyisten luonnonkansojen edustajat eivät kärsineet länsimaalaisista kroonisista sairauksista edes vanhemmalla iällä. Sen sijaan modernissa maailmassa yhä nuoremmat ja nuoremmat ovat ylipainoisia ja sairastuvat kroonisiin elintapasairauksiin.

 

Haluatko oppia lisää paleosta? Paleokuukausi -verkkovalmennus alkaa 9.3.2017. Sen avulla voit opetella paleon perusteet selkeiden ohjeiden avulla ja viedä opit käytäntöön Facebook-yhteisön ja valmentajien tukemana. Paleokuukausi on toimiva konsepti ja se on saanut erinomaista palautetta osallistujilta. Alla on muutama lainaus aikaisempien kurssien palautteista.

”Paras juttu tähänastisessa elämässäni.”

“Olen päivän aikana paljon energisempi ja verensokerit eivät enää heittele lähes koskaan.”

”Aivan loistava valmennus! Suosittelen!”

Katso lisätiedot ja ilmoittaudu mukaan: www.jaakkosavolahti.com/paleokuukausi

 

 

Jätä vastaus

Moikka,
 
Kivaa, että tulit sivuilleni!
 
Toimin nykyään pääosin Tuottava Terveys -yritykseni kautta, jossa yhdessä huipputiimin kanssa edistämme yritysten työhyvinvointia. Tuomme niihin valmennusten avulla lisää terveyttä, onnellisuutta, suorituskykyä ja myös tulosta.
 
Tuottavan Terveyden sivut löydät: www.tuottavaterveys.fi
 
Uusimmat kuulumiset ja päivitykset näet LinkedIn ja Facebook -sivuiltani.
 
Toki tarjoan edelleen myös Personal Training -palveluita. Niistä voit lukea lisää täältä.
 
Ystävällisin terveisin,
 
Jaakko Savolahti