Safeen Akreyi ja ”luuliemikuuri”

1.11.2016 - Jaakko Savolahti

Lupaava lahtelainen nyrkkeilijä Safeen Akreyi otti huhtikuussa yhteyttä ruokavalioasioissa. Hän sairasti haavaista paksusuolen tulehdusta ja oli kuullut, että siihen voisi mahdollisesti vaikuttaa myös ruokavaliolla ja elämäntavoilla.

Safeen kertoo matkastaan Iltalehden artikkelissa ”Nyrkkeilyn Suomen mestarin elämä muuttui helvetiksi – sietämättömät oireet: ”V***u sä oot laiha””. Artikkelista saa yhdenlaisen kuvan roolistani ravintovalmentajana ja miten Safeenin olo kehittyi ja se ei välttämättä ensisilmäyksellä ole kovin positiivinen. Siksi avaan tehtyjä asioita ja niiden perusteita sekä vaikutuksia alle omasta näkökulmastani.

Olin hyvin varovainen valmennuksen aloittamisen suhteen, koska Safeenilla oli käytössä useita lääkkeitä ja suoli oli huonossa kunnossa. Pyysin Safeenia selvittämään hoitavan lääkärin näkemykset ravinnosta ja ruokavalion mahdollisista vaikutuksista lääkityksen tehoon. Viesti sieltä suunnasta oli, että ruokavalio ei vaikuta lääkitykseen ja että kiellettyjä ruokia ei ole. Ainoastaan suolta ärsyttäviä ruokia tulee välttää.

Aloitimme ruokavalion GAPS-intron mukaisesti, jonka avulla monet ovat saaneet apua isosti oireilevaan suoleen. Kahdessa päivässä Safeen koki, että suoli oli rauhoittunut merkittävästi ja viidessä päivässä aiemmin yleiset yölliset vessakäynnit loppuivat. Ruokavalioon lisättiin pikku hiljaa vaihtelua erilaisten lihojen ja kasvisten kautta. Kuukauden jälkeen Safeen sai vähennettyä kortisolilääkitystä. Paino laski, mutta samalla suoliston kunto parani ja kivut vähenivät, joka oli päätavoite tässä vaiheessa. Suoliston kunnon parantuessa jatkoimme ruuan määrän lisäämistä ja monipuolistamista.

Syyskuussa Safeen kertoi, että suoli oli ollut oireeton viikon ja lokakuun puolivälissä painokin oli palannut jo lähes normaaleihin lukemiin. Safeen koki olevansa 90 % remissiossa.

Minun suuntaan Safeen on viestinyt tilanteen positiivisesta kehityksestä ja ollut erittäin kiitollinen jatkuvasta avusta ruokavalion kanssa. Safeenin kommentti kun onnittelin häntä hienosta tsempistä sairauden ja syömisen kanssa: ”Kiitos sulle kaikesta ja yhdessä me tämä tehtiin :)

Safeen antoi hyväksyntänsä tämän viestin julkaisemiselle ja totesi, että hänen tilanteen kehittymisen mukaan muokatun ruokavalion positiiviset puolet eivät tulleet selkeästi esiin Iltalehden artikkelissa.

Postasin tämän saman viestin Facebook-sivuilleni, johon Safeen kommentoi:

”Toimittajalle kiitokset hyvästä artikkelista! Itseltäni jäi paljon asiaa kertomatta haastattelussa minun ja Jaakon yhteistyöstä. Paranemisprosessissa Jaakko oli tärkeä apu ja myöskin hänelle oli helppo puhua olosta ja voinnista. Suosittelen ehdottomasti Jaakon valmennusta.”

Jätä vastaus

Moikka,
 
Kivaa, että tulit sivuilleni!
 
Toimin nykyään pääosin Tuottava Terveys -yritykseni kautta, jossa yhdessä huipputiimin kanssa edistämme yritysten työhyvinvointia. Tuomme niihin valmennusten avulla lisää terveyttä, onnellisuutta, suorituskykyä ja myös tulosta.
 
Tuottavan Terveyden sivut löydät: www.tuottavaterveys.fi
 
Uusimmat kuulumiset ja päivitykset näet LinkedIn ja Facebook -sivuiltani.
 
Toki tarjoan edelleen myös Personal Training -palveluita. Niistä voit lukea lisää täältä.
 
Ystävällisin terveisin,
 
Jaakko Savolahti