Ruokaympäristö, makeanhimo ja rutiinit

16.9.2015 - Jaakko Savolahti

nainen jääkaapilla

Tulipas jälleen hyvin havaittua ruokaympäristön merkitys, kun haluaa tehdä fiksuja valintoja syömiseen liittyen.

Pari päivää sitten lähdin illalla kauppaan ja huomasin, että on aavistuksen nälkä. Tiesin kuitenkin, ettei nälän puolesta ole mitään ongelmaa käydä kaupassa ja syödä jääkaapista löytyvistä valmiiksi tehdyistä ruuista iso illallinen vasta sen jälkeen. Kävin kaupassa ja tein rauhassa isot ostokset ja palasin hyvillä mielin kotiin.

Laittaessani ruokaa lämpiämään, satuin huomaamaan kaapissa avatun karkkipussin ja välittömästi iski todella vahva karkinhimo. Huomasin hymyillen, että tuli kirjaimellisesti vesi kielelle. Päätin ottaa muutaman karkin ja lopulta söin karkkipussin loppuun innokkaasti ahmien ja itselleni naureskellen, että kylläpäs karkki maistuu nälkäisenä hyvältä!

En kokenut karkin syömistä minään ongelmana, eikä siitä tullut paha mieli ja ruokaakin maistui iso annos sen jälkeen, eli sinällään se oli täysin OK ja söin karkit hyvillä mielin. Tällaista ahmimista ei kovin usein tapahdu, koska en edes muista, mistä tilanteesta pussi oli kaappiin jäänyt ja miten kauan se oli siellä avattuna ollut. Mutta jos karkkipussi ei olisi osunut silmiin, ei olisi tullut mieleenkään lähteä sellaista varta vasten hakemaan. Eli mitä parempia vaihtoehtoja pidät kaapissasi, sitä fiksummin syöt myös heikkoina hetkinä.

Jos yllä kuvattu makeanhimo vaivaa joka ilta, jos herkuttelua on vaikeaa hallita ja siitä tulee paha mieli ja syyllinen olo, jos oikea ruoka jää sen takia syömättä ”koska söin jo liikaa muutenkin” ja homma harmittaa koko loppuillan, on asialle hyvä tehdä jotain. Jos yllä kuvattu ahmiminen ja sen jälkeinen harmittelu on normaalitilanne, voit päästä pitkälle jo sillä, että suunnittelet päivän ja viikon syömisiä ja kauppareissuja vähän etukäteen, syöt riittävästi ja riittävän säännöllisesti oikeaa hyvää ravitsevaa ruokaa ja pidät kodin ruokaympäristön fiksuja valintoja tukevana, eli kaapeista löytyy vain ravinteikkaita ja terveyttä tukevia ruokia. Tämä voi vaatia aluksi vähän opettelua, mutta rutiiniksi muodostuttuaan se onnistuu ihan yhtä helposti kuin muutkin nyt itsestään selvänä pitämäsi rutiinit ja tavat!

Näitä ja monia muita terveyden kannalta tärkeitä taitoja ja tapoja harjoitellaan ensi viikolla alkavissa ruokavalio- ja elämäntapavalmennuksissani!

Osallistujilleen hienoja tuloksia tuonut ja mahtavaa palautetta saanut Pikku Hiljaa Paleoon-pienryhmävalmennus alkaa Helsingissä 22.9. Ryhmään mahtuu vielä! Varaa paikkasi valmennukseen sähköpostitse jaakko@jaakkosavolahti.com tai soittamalla 045 633 9379.

Vastaavasti viikkotehtävien muodossa etenevä verkkovalmennus Paleokuukausi alkaa 21.9. ja siihen voit osallistua mistä päin maailmaa vain. Tästä pääset ostamaan valmennuksen.

Oikeaan prosessoimattomaan ja mielellään herkulliseenkin ruokaan perustuva paleotyyppinen syöminen on tuonut todella monille parannuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Siitä on myös tehty jo joitain kliinisiä tukimuksia, joista julkaistiin hiljattain pieni meta-analyysi ja josta Hesarikin uutisoi otsikolla: ”Kivikauden ruokavalio voi tepsiä metaboliseen oireyhtymään”.

Jätä vastaus

Moikka,
 
Kivaa, että tulit sivuilleni!
 
Toimin nykyään pääosin Tuottava Terveys -yritykseni kautta, jossa yhdessä huipputiimin kanssa edistämme yritysten työhyvinvointia. Tuomme niihin valmennusten avulla lisää terveyttä, onnellisuutta, suorituskykyä ja myös tulosta.
 
Tuottavan Terveyden sivut löydät: www.tuottavaterveys.fi
 
Uusimmat kuulumiset ja päivitykset näet LinkedIn ja Facebook -sivuiltani.
 
Toki tarjoan edelleen myös Personal Training -palveluita. Niistä voit lukea lisää täältä.
 
Ystävällisin terveisin,
 
Jaakko Savolahti