Postural Restoration Institute: Postural Respiration

14.7.2014 - Jaakko Savolahti

IMG_1539

Luennoitsija James Anderson veti huikean shown, jota olin seuraamassa eturivistä, tottakai :)

Amerikan reissun kruunasi viimeisen viikonlopun Postural Restoration Instituten kurssi Postural Respiration. PRI on tullut esiin monen seuraamani huippuvalmentajan jutuissa ja koska liikkumisen laadun ja kropan toiminnan parantaminen on keskiössä myös omassa valmennuksessani, halusin päästä oppimaan suoraan tiedonlähteeltä. Alkutuntuma on, että investointi oli ehdottomasti rahan ja ajan arvoinen, kurssi oli todella mielenkiintoinen ja uutta tietoa tuli huimasti. Alla lyhyt esittely aiheeseen, asian kunnollinen sisäistäminen vaatii multa vielä paljon duunia :)

Suunnitellusti epäsymmetrinen

Pohjan PRI:n ajatusmaailmalle luo ihmiskehon epäsymmetrisyys. Oikea ja vasen puoli ovat monella tapaa erilaisia ja homma on ”suunniteltu” toimimaan sen mukaisesti. Tämän ei pitäisi aiheuttaa meille ongelmia, jos eläisimme kuten meidän kuuluisi, eli olisimme aktiivisia ja liikkuisimme monipuolisesti. Nykyinen moderni passiivisuus saa kuitenkin epäsymmetrisyytemme huomioon ottavat sisäiset rakenteet toimimaan epäsuotuisalla tavalla, joka näkyy erilaisina muutoksina ryhdissä ja asennossamme ja sitä kautta liikkumisessamme. Esimerkkeinä näistä muun muassa oikealle kääntynyt lantio ja alaselkä, heikot vatsalihakset vasemmassa kyljessä ja vasen rintakehä ylhäällä ja ”auki”, jolloin vasemmassa keuhkossa on jatkuvasti liikaa ilmaa ja uloshengitys vajaa. Usein myös lantio tilttaa eteen ja alaselkä on liikaa notkolla, joka aiheuttaa pään siirtymisen eteenpäin tasapainottamaan asentoa. Ongelma ei ole siis epäsymmetrisyys, koska homman on tarkoitettu toimivan sen kanssa, vaan liiallinen epäsymmetrisyys, joka sitten ilmenee erilaisina ongelmina ja kipuina. Lähestymistapa ja perustelut sen taustalla olivat mun mielestä todella järkeenkäypiä.

The Big D

”The diaphragm propels, powers and unlocks three planar performance”.

Kaiken keskiössä on hengityksemme päälihas pallea (diaphragm eli the Big D) ja sen ”zone of apposition, ZOA”. ZOA kuvaa aluetta, jossa pallean ollessa rentona kupumaisessa asennossaan kylkiluut ja pallean sivut ovat samansuuntaiset. Jos ZOA on riittävän hyvä molemmilla puolilla, voivat keuhkot toimia oikein ja sekä sisään- että uloshengitys on hyvää ja asentoa ja liikkumistamme tukevaa. Johtuen muun muassa sydämen ja maksan sijainnista ja pallean puolieroista, toimii sen oikea puoli usein tehokkaammin. Tämä kääntää lantiota oikealle, vetää oikeaa kylkeä kasaan ja vastaavasti nostaa vasenta kylkeä auki ja ylös. Tähän voidaan vaikuttaa useilla harjoituksilla ja manuaalitekniikoilla ja siten parantaa asentoa ja liikettä. Ajatuksena on korjata asento hengityksellä ja liikkeellä, vahvistaa heikentyneitä lihaksia ja inhiboida yliaktiivisia lihaksia sekä tuunata elämäntapoja (esimerkiksi seisominen lonkkalevossa aina samalla puolella, istuminen aina toinen jalka toisen päällä, laukun kantaminen vain yhdellä puolella jne.) tukemaan riittävän symmetria säilymistä.

Hengityksen ja harjoitusten teho oli merkittävää ja havaittavissa jo muutaman hengityksen jälkeen. Vaikuttavaa matskua! Nyt lisää perehtymistä hommaan ja sen testaamista käytännössä, palaamme asiaan :)

Eka reissun kaverikuva, jossa mä jouduin kainaloon? :)

Eka reissun kaverikuva, jossa mä jouduin kainaloon? :)

 

Jätä vastaus

Moikka,
 
Kivaa, että tulit sivuilleni!
 
Toimin nykyään pääosin Tuottava Terveys -yritykseni kautta, jossa yhdessä huipputiimin kanssa edistämme yritysten työhyvinvointia. Tuomme niihin valmennusten avulla lisää terveyttä, onnellisuutta, suorituskykyä ja myös tulosta.
 
Tuottavan Terveyden sivut löydät: www.tuottavaterveys.fi
 
Uusimmat kuulumiset ja päivitykset näet LinkedIn ja Facebook -sivuiltani.
 
Toki tarjoan edelleen myös Personal Training -palveluita. Niistä voit lukea lisää täältä.
 
Ystävällisin terveisin,
 
Jaakko Savolahti