Paleoaiheinen juttu Helsingin Sanomissa 12.6.2014

12.6.2014 - Jaakko Savolahti

 

Luolamies

Kiitos Idalle kuvasta :)

 

Helsingin Sanomissa oli 12.6.2014 paleoaiheinen juttu, jossa sain ilon olla haastateltavana. Osia jutusta on luettavissa myös netissä: Paleoruokavaliota noudattava Jaakko Savolahti syö kuin luolamies

Jutussa ”Viisi väitettä paleoruokavaliosta” paleota kommentoi myös Mikael Fogelholm ja ajattelin lyhyesti vastata muutamaan hänen kommenttiinsa. Olen parhaillaan Yhdysvalloissa seminaarimatkalla ja siksi olen ehtinyt lukemaan vain nettiversion, eli tämä postaus perustuu siihen. Oli mukavaa lukea, että herra Fogelholmilla oli myös positiivisia näkemyksiä paleosta. Vastaan alla muutamaan kohtaan, joissa mielipiteemme – tai pitäisikö sanoa todistusaineistosta vetämämme johtopäätökset – eroavat.

Punaisesta lihasta

1) Paleoruokavaliossa ei tarvitse olla yhtään punaista lihaa, jos sitä ei halua syödä. Kaloihin, lintuihin ja kananmuniin proteiininlähteinä painottuva paleotyyppinen ruokavalio on täysin toimiva.

2) Tutkimusnäyttö punaista lihaa vastaan on todella hataralla pohjalla. Tästä muutamana esimerkkinä kaksi linkkiä:

Jari Ristiranta: Punainen liha tappaakin vain Yhdysvalloissa

Josta lainaus:

Yhteenveto punaisesta lihasta pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Tähän loppuivat Mikael Fogelholmin, Ursula Schwabin ja muun NNR5-porukan paukut punaista lihaa vastaan. Yhteenvetona punainen liha lisää suolistosyövän riskiä, jos kyse on yhdysvaltalaisesta lihasta tai lihajalosteista. Suolistosyöpään kuolee noin kaksi prosenttia suomalaisista. Sydänriskiin tai tulehdustekijöihin punaisella ei punaisella lihalla ole vaikutusta ja tuskin myöskään diabetesriskiin. Epäily lihottavasta vaikutuksesta on lähinnä naurettava. Lisäksi vielä ripaus vanhakantaista hyvä-rasva-paha-rasva liturgiaa.

Mitään muutahan NNR5 ei sitten tutkinutkaan punaisesta lihasta. Kuten esimerkiksi tätä kokonaiskuolleisuutta Euroopassa. Lieneekö 98 % väestöstä sivuseikka? Lehdistölle toki seliteltiin tuhansista tutkimuksista ja laajasta näytöstä punaisen lihan vaarallisuudesta. Ei näin, Mikael Fogelholm, Ursula Schwab ja NNR5.

Unohdettaisiinko siis tarpeeton varoittelu ja politikointi? Euroopassa eniten ja vähiten tuoretta punaista lihaa syövät elävät yhtä vanhoiksi.

Chris Kresser: The Truth About Red Meat

Kresserin kattava katsaus punaisen lihan terveysvaikutuksiin. Johdannosta lainaus: ”…these claims are ill founded and misleading. In fact, an impartial review of the evidence indicates that red meat is one of the healthiest foods you can eat.

Read the following articles to learn why red meat is actually an extremely healthy and nutrient-dense choice”

Lyhyt suomennos: Väitteet punaisen lihan epäterveellisyydestä eivät pidä paikkaansa, vaan se on itseasiassa yksi terveellisimmistä ja ravinnerikkaimmista ruuista, mitä voit syödä.

Väestötason tutkimuksista

1) Väestotason tutkimuksista löytyy todistusaineistoa sekä lihan syömistä vastaan että sen puolesta.

2) Väestötason datassa ruokavalion ja terveyden yhteyteen liittyen on valtavasti ongelmia ja sekoittavia tekijöitä. Eikä siitä edes voi vetää syy-seuraussuhteita, eli koska A niin B.

3) ”Meillä ei ole väestötason dataa paleoruokavaliosta”. Ei ole, mutta meillä on valtavasti näyttöä siitä, että luontaista elämää viettävät ja paleotyyppistä ruokaa syövät kansat ovat käytännössä vapaita kroonisista sairauksista. Ja sairastuvat niihin nopeasti, kun heidän ruokavalionsa ja elämäntyylinsä muuttuvat länsimaisiksi. Tästä lisää esimerkiksi Perustelut paleolle ja Kokonaisvaltaista hyvinvointia teksteistä. Myös koko evoluutiobiologinen historiamme antaa sitä ymmärtäville melkoisesti tietoa siitä, mikä on ollut meidän lajityypillinen ruokavaliomme ja miten siitä poikkeaminen on vaikuttanut terveyteemme.

Täysjyvävilja, suolistofloora ja terveys

Väestötason datasta ei varmastikaan voi vetää johtopäätöksiä, että viljaton ruokavalio olisi toimiva, koska niin pieni osa ihmisistä syö viljatonta. Kuitenkin lyhyemmissä tutkimuksissa viljaton hakkaa täysjyväviljaa sisältävät ruokavaliot joka kerta, esimerkki tässä: Täysjyvää vai ei viljaa? Katso myös edellinen kohta luonnonkansoista ja länsimaistumisesta.

Suolistoflooran yhteys terveyteen on ilmeisesti valtava. Mutta ymmärryksemme siitä, minkälainen ravinto ja elämä tukee hyvää suolistoflooraa on vielä varsin alkeellinen. On viitteitä siitä, että täysjyvävilja ei välttämättä tukisi terveyttämme tälläkään saralla, esimerkkinä alustava täysjyvävilja-prevotella-tulehdus -yhteys, jota Human Food Projectin Jeff Leach spekuloi täällä ja täällä.

Yhteenvetoa

”Toimii se käytännössä, mutta toimiiko se teoriassa?” on mun mielestä usein aika sopiva heitto näihin terveysasioihin liittyen, koska voimme oikeasti rakentaa päälle päin fiksulta vaikuttavan keissin minkä tahansa ruokavalion tueksi. Siksi vanha ja kulunut RobbWolfismi ”kokeile paleota kuukauden tai parin verran ja katso miten se vaikuttaa ulkonäköösi, fiilikseesi ja suorituskykyysi” on edelleen järkevin tapa lähestyä tätä asiaa. Yleensä paleo toimii ”käytännössä” ja vieläpä todella hyvin ja sen lisäksi jatkuvasti kertyy lisää tieteellistä todistusaineistoa, joka osoittaa homman toimivan myös ”teoriassa”.

 

Jätä vastaus

Moikka,
 
Kivaa, että tulit sivuilleni!
 
Toimin nykyään pääosin Tuottava Terveys -yritykseni kautta, jossa yhdessä huipputiimin kanssa edistämme yritysten työhyvinvointia. Tuomme niihin valmennusten avulla lisää terveyttä, onnellisuutta, suorituskykyä ja myös tulosta.
 
Tuottavan Terveyden sivut löydät: www.tuottavaterveys.fi
 
Uusimmat kuulumiset ja päivitykset näet LinkedIn ja Facebook -sivuiltani.
 
Toki tarjoan edelleen myös Personal Training -palveluita. Niistä voit lukea lisää täältä.
 
Ystävällisin terveisin,
 
Jaakko Savolahti