Marcus Vänttisen ja Jaakko Dahlbackan FMS-kokemuksia

10.10.2013 - Jaakko Savolahti

IMG_0892

 

Jaska kutsui Marcuksen kokeilemaan FMS liikkuvuus testaus- ja harjoitusohjelmaa. Koska Marcus ja Jaska on molemmat on reiluja jätkiä, he ottivat minut uteliaaksi kolmanneksi pyöräksi mukaan tarkistamaan miten se keho kääntyy ja taipuu. Kummallakaan koekaniineista ei ollut enakkoon mitään käsitystä mitä odottaa FMS testauksesta. Töölön kisahallilla Jaska selvensi tarkemmin mitä FMS on ja mihin sitä käytetään. Maailma on täynnä kiiltokuvia ja kivan kuuloisia juttuja, mutta käytäntö osoittaa onko niistä mihinkään.

Testiliikeiden, pakollisen kisailun ja pitkän verbaalisen spekulaation jälkeen selvisi että meillä molemmilla oli heikko liikkuvuus olkapäässä ja rintarangassa. Varsinaisesti tämä ei ollut yllätys. Marcuksella on takana muutama olkapäähän kohdistunut vamma, jotka ovat jättänet jälkensä liikkuvuuden puolierona. Itselläni ei edes käsirautoja tahdo saada seläntakana kiinni, mutta nyrkkeillessä kädet on tarkoitus pitääkin etupuolella suojauksessa enkä ole siitä välittänyt. Onneksemme kummallekaan potilaista nämä liikkuvuuden puutteet eivät kuitenkaan ole aiheuttanut varsinaisia ongelmia, ainakaan vielä. Kuitenkin tämä liikkuvuuden puute on iso loukkaantumisriski. Varsinkin kun Jaska pystyi osoittamaan selvän kohdan missä ongelma sijaitsee ja vielä näyttämään miten ”normaali” ihminen saa liikkeet suoritettua, saa se omat silmät aukeamaan ja miettimään että tilanteella kannattaisi tehdä jotain ennen kuin jotain sattuu.

Jaska antoi meille kotiläksyksi yksinkertaisen liikeohjelman joka kesti 20 minsaa suorittaa kunnolla alusta loppuun. Teimme liikkeitä alkujumpissa tai ihan palauttavana harjoitteena jolloin saatoimme lisätä mukaan muitakin huoltoon suunnattuja liikkeitä. Yllätykseksi kontrollikäynnillä molemmilla potilailla olkapään ja rintarangan liikkuvuus oli parantunut. Eihän jonkun mittatuloksen suora parantuminen kerro kaikkea, mutta itselläni etuolkapään liikkuminen lähelle ääriasentoja ei enää aiheta tuskaista pistosta ja kipua, joten se on enemmän kuin tervetullut kehitysaskel. Marcuksen tapauksessa kehitys oli mittaasteikolla vieläkin parempaa!

Olemme jatkaneet Jaskan ohjaamana vanhojen ja uusien liikkuvuusharjoitteiden parissa eteenpäin. Fiilis ja hyöty harjoitteista on ollut hyvä, emmekä muuten niiden tekoa jatkaisi. Harjoitusaikaa on rajallisesti käytettävissä, joten jokaisesta minuutista pitäisi saada mahdollisimman hyvä vastine. Jaska on ottanut ongelmakohtamme tosissaan ja haasteena. Mukaan talkoisiin Jaska pestasi myös osteopaatti Kari Suomalaisen. Balleriinoja meistä ei taida tulla, mutta entistä paremmin toimivia ja terveempiä urheilijoita kyllä!

Kiitos ja kumarrus,

Marcus Vänttinen & Jaakko Dahlbacka

Yksi vastaus to “Marcus Vänttisen ja Jaakko Dahlbackan FMS-kokemuksia”

  1. 14 maaliskuun, 2014 at 8:22 am, Functional Movement Screen – toiminnallisen liikkumisen tason mittaus | Jaakko Savolahti Personal Training said:

    […] Kokemuksia FMS-testeistä ja siihen liittyvistä harjoitteista Joni Salovaaralta ja Marcus Vänttiseltä & Jaakko Dahlbackalta. […]

    Reply

Jätä vastaus

Moikka,
 
Kivaa, että tulit sivuilleni!
 
Toimin nykyään pääosin Tuottava Terveys -yritykseni kautta, jossa yhdessä huipputiimin kanssa edistämme yritysten työhyvinvointia. Tuomme niihin valmennusten avulla lisää terveyttä, onnellisuutta, suorituskykyä ja myös tulosta.
 
Tuottavan Terveyden sivut löydät: www.tuottavaterveys.fi
 
Uusimmat kuulumiset ja päivitykset näet LinkedIn ja Facebook -sivuiltani.
 
Toki tarjoan edelleen myös Personal Training -palveluita. Niistä voit lukea lisää täältä.
 
Ystävällisin terveisin,
 
Jaakko Savolahti