Functional Movement Screen – toiminnallisen liikkumisen tason mittaus

17.9.2013 - Jaakko Savolahti

fms_certified_expert

Functional Movement Screen (FMS) on Gray Cookin ja kumppaneiden kehittämä seitsemän liikkeen sarja. Sen avulla selvitetään nopeasti ja tehokkaasti perusliikekaavojen (fundamental movement patterns) suurimmat ongelmakohdat ja rajoitukset tai epäsymmetriat, jotta niihin voidaan puuttua ja liikkumisen laatua parantaa. Tutkimusten mukaan havaitsematta jäävät rajoitukset liikkumisessa tai merkittävät puolierot nostavat loukkaantumisen riskin 3,5 kertaiseksi.

FMS:n liikkeiden suorittaminen vaatii toimivan yhdistelmän liikkuvuutta ja stabiiliutta. Liikkeet altistavat niiden tekijän asennoille, joissa liikkumisen ongelmakohdat, epäsymmetriat ja rajoitukset voidaan havaita asiaan perehtyneen valmentajan toimesta. FMS:n vahvuus on sen yksinkertaisuus ja käytännöllisyys liikkumisen peruslaadun selvittämisessä. Näin yksilön suorituskykyä ja hyvinvointia voidaan lisätä ja loukkaantumisriskiä laskea FMS:n tuloksen perusteella ohjeistettavilla harjoitteilla. FMS on myös erinomainen työkalu harjoituksessa edistymisen seurantaan ja siksi se on hyvä tehdä riittävän usein. Silloin nähdään, ovatko ohjeistetut harjoitukset juuri kyseiselle yksilölle toimivia, vai pitääkö ongelmia lähestyä toisesta suunnasta.

Monet ihmiset, erityisesti urheilijat, pystyvät tekemään monenlaisia toimia ja suorituksia, mutta eivät silti onnistu tekemään FMS:n liikkeitä tehokkaasti. Tällöin on usein kyse erilaisista kompensoivista liikekaavoista. Jos nämä kompensoivia lihaksia tai liikekaavoja käyttävät liikkeet jatkuvat, jatkuu epäoptimaalinen liike, joka johtaa vääjäämättä alentuneeseen suorituskykyyn ja kipuihin, vaivoihin tai loukkaantumiseen. FMS:n avulla nämä kompensaatioihin johtavat puutteet voidaan löytää ja erilaisin harjoittein korjata, jolloin harjoittelun teho ja sitä kautta suorituskyky paranee ja loukkaantumisen riski alenee.

Omassa työssäni FMS on ehdoton työkalu kaikkia harjoitusohjelmia laadittaessa. Sen ja muutaman muun käyttämäni testin perusteella paikallistan asiakkaan heikot kohdat ja varsinaiset vaaran paikat. Näin tiedän mitä lähteä korjaamaan harjoittein ja ennen kaikkea mitkä liikkeet ja harjoitukset muodostavat loukkaantumisriskin. Omassa valmennuksessani ensimmäinen sääntö on, että ohjeistamani harjoitteet eivät saa itsessään muodostaa loukkaantumisriskiä asiakkaalle. Päinvastoin, harjoitusten tulee parantaa asiakkaan liikkumisen laatua, toimintakykyä, ryhtiä ja sitä kautta hyvinvointia niin arjessa kuin mahdollisissa korkean tason urheilusuorituksissakin.

FMS mahdollistaa myös tehokkaan keskustelukanavan aiheeseen perehtyneiden manuaaliterapian osaajien kanssa. Teen manuaaliterapeuttien kanssa aktiivisesti yhteistyötä tarjotakseni asiakkaalleni parasta mahdollista palvelua ja nopeinta kehitystä kohti heidän tavoitteitaan.

Personal Training tai kuntoutustyyppisen käytön lisäksi FMS on ollut pari vuotta käytössä NFL:n Combinessa ja nyt myös NHL on ottanut sen osaksi Draftia. Myös Yhdysvaltojen armeijan erikoisjoukot sekä useat yliopisto- ja ammattilaisjoukkueet Yhdysvalloissa ja Euroopassa käyttävät sitä voimaharjoitteluohjelmien tukena. FMS:ä on ruvettu käyttämään myös fyysisiin töihin rekrytoinnin yhteydessä, ennustamaan henkilön suoriutumispotentiaalia työn vaatimuksista.

Lue lisää Functional Movement Screenistä: http://www.functionalmovement.com/

Kokemuksia FMS-testeistä ja siihen liittyvistä harjoitteista Joni Salovaaralta ja Marcus Vänttiseltä & Jaakko Dahlbackalta.

Yksi vastaus to “Functional Movement Screen – toiminnallisen liikkumisen tason mittaus”

  1. 01 lokakuun, 2013 at 12:40 pm, Personal Training | Jaakko Savolahti Personal Training said:

    […] harjoitusohjelmasi sinun yksilöllisten tarpeidesi mukaan (käyttäen apuna mm. Functional Movement Screen testiä), ohjaan harjoituksesi ja hion […]

    Reply

Jätä vastaus

Moikka,
 
Kivaa, että tulit sivuilleni!
 
Toimin nykyään pääosin Tuottava Terveys -yritykseni kautta, jossa yhdessä huipputiimin kanssa edistämme yritysten työhyvinvointia. Tuomme niihin valmennusten avulla lisää terveyttä, onnellisuutta, suorituskykyä ja myös tulosta.
 
Tuottavan Terveyden sivut löydät: www.tuottavaterveys.fi
 
Uusimmat kuulumiset ja päivitykset näet LinkedIn ja Facebook -sivuiltani.
 
Toki tarjoan edelleen myös Personal Training -palveluita. Niistä voit lukea lisää täältä.
 
Ystävällisin terveisin,
 
Jaakko Savolahti