Samuli Harala

EM-kisaprojekti Jaskan opein 

Valmistauduin Jaakon ohjeiden avulla lacrossen EM-kilpailuihin, jotka pelattiin Amsterdamissa Hollannissa kesällä 2012. Harjoittelin lajia normaalisti seurajoukkueen mukana ja Jaakko huolehti kaikesta oheistreenistä kuten voima- ja kestävyysharjoittelusta, liikkuvuuden parantamisesta, loukkaantumisten ehkäisystä sekä antoi vinkkejä optimaalisesta ravinnosta. Jaskan treenikuuri kesti kaikkiaan noin 10 kuukautta, jona aikana lajiharjoitusten lisäksi tein keskimäärin neljä voimatreeniä ja yhden tai kaksi juoksuharjoitusta viikossa.

Kymmenessä kuukaudessa tapahtui paljon. 

Haluan korostaa, etten lähtenyt tekemään Jaskan harjoitusohjelmia pystymetsästä. Olen urheillut aktiivisesti koko elämäni. Junnuhöntsäilyn jälkeen pelasin ensin koripalloa tosissaan ja ympärivuotisesti aina parikymppiseksi asti, jonka jälkeen innostuin lacrossesta. Laxkentillä olen edustanut Suomea EM- ja MM-kisoissa ja pelannut Yhdysvalloissa NCCA I-divisioonassa. Pohjat olivat siis kunnossa. Lacrossekauden jälkeen, ennen Jaskan treenirupeamaa, olin tosin pitänyt noin kuukauden tauon, jonka aikana kävin  ainoastaan satunnaisesti lenkkeilemässä ja kuntosalilla.

Jaakon kanssa työskentely oli todella luonnollista,  mukavaa, käytännöllistä ja ennen kaikkea tehokasta. Herra on entisenä lacrossen maajoukkuemiehenä tuttu pelikentiltä ja pukukopista, joten ennen treenien alkua mietin pitäisikö värvätä joku muu voimaharjoitteluvalmentaja kuin oma kaveri. Onnekseni en vienyt ajatusta sen pidemmälle. Erityistä hyötyä oli Jaskan lajituntemuksesta. Hän tiesi tasan tarkkaan, mitä kannattaa treenata ja erityisesti mitä ei lajikehityksen kannalta ole järkevää tehdä – asia jolle tavallisesti annetaan aivan liian vähän painoarvoa oheisharjoittelussa.

Ennen harjoitusjakson alkua mittasimme voimatasoni ja liikkuvuuteni erilaisilla testeillä, joiden jälkeen Jaakko teki testitulokset ja henkilökohtaiset ominaisuuteni huomioiden aina kahdeksan viikon ohjelman, joka eli hieman viikoittain. Ohjelmaan kuului punttien nostelun lisäksi liikkuvuuspuutteita korjaavia harjoitteita. Keväällä mukaan tulivat juoksut ja kuntopiirit pari kertaa viikossa. Ohjelmassa joka neljäs viikko oli palauttava, Kevyen viikon aikana painoista ja toistoista otettiin vähän pois. Kahdeksan viikon välein Jaakko testasi taas liikkuvuudet ja teki uuden ohjelman. Maksimit kokeilimme alkutestien jälkeen jouluna ja keväällä ja ohjelmaa hienosäädettiin tulosten mukaisesti. Jokaisessa testissä tulokseni paranivat ja saman huomasi myös kentällä. Peruskuntokaudella kova harjoittelu vei parhaan terävyyden lajitreeneissä, mutta keväällä – hetken herkistelyn jälkeen – huomasin olevani paitsi voimakkaampi ja ketterämpi myös nopeampi ja palautuvani huomattavasti vikkelämmin kuin koskaan aikaisemmin.

Onnistuneessa kisaprojektissa tärkeässä osassa oli varmasti ravinto. Noudatin Jaskan ohjeiden mukaisesti Paleo-ruokavaliota muutamin poikkeuksin lähes koko harjoituskauden ajan enkä muun muassa ollut kertaakaan kipeänä – en edes nuhassa. Tavallisesti kuumeilen vähintään kahdesti talvessa, mutta tällä kerralla säästyin bakteereilta ja viruksilta joko luojan armosta – jota vahvasti epäilen – tai sitten ruokavalio yhdistettynä oikeanlaiseen liikuntaan nosti vastustuskykyäni pari pykälää. Paleon tehon puolesta puhuu myös se, että edellisiin vuosiin nähden käytännössä mikään muu tekijä elämässäni ei ollut ratkaisevasti muuttunut kuin ruokavalio: Olen aikaisemminkin treenannut yhtä kovaa, yhtä  useasti ja yhtäläisillä metodeilla, mutta aina tapellut tautien kanssa. Flunssien lisäksi olen viime vuosina aika kovempien treenikausien yhteydessä kärsinyt polvivaivoista. Jaskan treeniohjelman aikana en kuitenkaan joutunut yhdenkään harjoituksen aikana himmailemaan polvikipujen takia. Jopa EM-lopputurnauksessa, jossa pelattiin kahdeksana päivänä peräjälkeen kovalla maahockey-kentällä, polvet eivät haitanneet menoa hetkeäkään ja juoksu kulki. Kaikesta päätellen kuntopohja siis rakennettiin järkevästi ja maksimaalisen suorituskyvyn ajoitus osui täydellisesti nappiin. Siitä Jaskalle isot kiitokset!

Samuli Harala, 26, keskikenttäpelaaja Suomen lacrossemaajoukkue

Kommentointi suljettu.

Moikka,
 
Kivaa, että tulit sivuilleni!
 
Toimin nykyään pääosin Tuottava Terveys -yritykseni kautta, jossa yhdessä huipputiimin kanssa edistämme yritysten työhyvinvointia. Tuomme niihin valmennusten avulla lisää terveyttä, onnellisuutta, suorituskykyä ja myös tulosta.
 
Tuottavan Terveyden sivut löydät: www.tuottavaterveys.fi
 
Uusimmat kuulumiset ja päivitykset näet LinkedIn ja Facebook -sivuiltani.
 
Toki tarjoan edelleen myös Personal Training -palveluita. Niistä voit lukea lisää täältä.
 
Ystävällisin terveisin,
 
Jaakko Savolahti